De Regentessenkamer
In zijn werk houdt fotograaf Jeroen Luijt vast aan twee vormen: het abstracte minimalistische stilleven en het klassieke stilleven. Zijn brede interesse in de schilderkunst en met name de Oude Hollandse Meesters geven hem inspiratie voor het creëren van zijn werk. En dan gaat het niet alleen om de stijl, maar ook om de inhoud. Het werk moet een bepaalde symboliek met zich meedragen
De Regentessenkamer, een titel die verwijst naar de zaal met klassieke stillevens in het Frans Hals museum, met fotografie door Jeroen Luijt is tot en met 15 september te zien in de galerie van Kunst Centrum Haarlem.
Jeroen Luijt is een gerenommeerde Nederlandse fotograaf wiens werk zich kenmerkt door een fascinatie voor zowel abstracte minimalistische stillevens als klassieke stillevens. Zijn diepe interesse in de schilderkunst, en in het bijzonder de invloedrijke Oude Hollandse Meesters, vormt de kern van zijn creatieve inspiratie. Zijn werk staat bekend om zijn oog voor detail, compositie en de subtiele symboliek die hij in zijn foto’s verwerkt. Hij combineert traditionele en moderne technieken om beelden te creëren die zowel tijdloos als eigentijds zijn. Zijn stillevens variëren van zorgvuldig geënsceneerde klassieke tafereelstukken tot minimalistische composities die de essentie van objecten blootleggen.
Jeroens artistieke proces omvat uitgebreid onderzoek naar de symboliek en betekenis van objecten in klassieke werken, die hij vervolgens vertaalt naar een hedendaagse context. Deze aanpak stelt hem in staat om foto’s te maken die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een diepere, vaak filosofische boodschap uitdragen. Het gaat dus niet alleen om de stijl, maar ook duidelijk om de symbolische inhoud.
Door de jaren heen heeft Jeroen talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad, waar zijn werk met lof is ontvangen. Zijn unieke benadering van stillevens heeft hem een prominente plaats opgeleverd in de moderne fotografiewereld.
Klassieke stillevens
In De Regentessenkamer zijn onder andere klassieke, vanitasstillevens te zien van Jeroen Luijt. Vanitas is het Latijns woord voor leegheid of ijdelheid. Op een Vanitasstilleven zijn gedoofde kaarsen, schedels, omgevallen glazen, afgeschilde vruchten, afgevallen bloemen en levenloos achtergebleven muziekinstrumenten te zien, vanitassymbolen. Rijk gedekte tafels lijken plotseling in de steek gelaten, alsof iemand door de Dood is geroepen. Het werk gaat over de zinloosheid van aards bezit, oftewel memento mori: gedenk te sterven/vergankelijkheid.
Eerbetoon aan Coorte
Adriaen Coorte was een Nederlandse schilder uit de late 17e en vroege 18e eeuw, bekend om zijn stillevens. Hij werd waarschijnlijk rond 1665 geboren en stierf na 1707. Coorte werkte voornamelijk in Middelburg, de hoofdstad van Zeeland. Hoewel hij relatief onbekend was gedurende zijn leven en lange tijd daarna, wordt hij nu erkend als een van de belangrijkste stilleven schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw.
Coortes werk wordt tegenwoordig gewaardeerd om zijn eenvoud, schoonheid en de manier waarop hij alledaagse voorwerpen met een bijna spirituele kwaliteit wist vast te leggen. Zijn herontdekking heeft bijgedragen aan een groter begrip en waardering van de diversiteit en diepgang van de Nederlandse stilleven schilderkunst.
Abstracte minimalistische stilleven
De abstracte werken van Luijt kenmerken zich ook door de eenvoud en het reduceren van vormen tot hun meest elementaire elementen. In plaats van realistische weergaven van objecten, wordt de nadruk gelegd op lijnen, vormen, kleuren en texturen. De compositie is eenvoudig en toch vervreemdend, met weinig elementen, maar goed doordacht om een gevoel van balans en harmonie te creëren en toch inclusief een klassiek element met symbolische waarde.
Eerste opening nieuwe directeur
De Regentessenkamer, een titel die verwijst naar de zaal met klassieke stillevens in het Frans Hals museum, met fotografie door Jeroen Luijt is tot en met 15 september te zien in de galerie van Kunst Centrum Haarlem. Op zaterdag 20 juli heffen wij samen met Jeroen het glas op de opening van deze verkooptentoonstelling. Dit is tevens de eerste opening van onze nieuwe directeur. Je bent van harte welkom om de opening bij te wonen. We beginnen om 15 uur tot ongeveer 17 uur.