En de genomineerden zijn…
Dit jaar zal er voor de tweede keer een Kunstlijn Juryprijs worden uitgereikt. In de overzichtstentoonstelling in Kunst Centrum Haarlem heeft de jury 9 kunstenaars genomineerd. De genomineerden zijn: Anouk Rosenhart, Emma van Drongelen, Jasmijn Tolk, Larissa Neslo, Mirjam Verschoor, Rogier Cornelisse, Ronald Ruseler, Soek Zwamborn en Siona Snel.
De bekendmaking van de prijswinnaar is op vrijdag 17 november om 16:30 uur. Wij nodigen alle kunstenaars van harte uit om daarbij aanwezig te zijn.
De vakjury
De jury bestaat dit jaar uit: Anne Mul (directeur/curator Nieuwe Vide Artspace en Broedplaats), Jessica Belles (programmadirecteur Museum van de Geest) en Jaap Lampe (hulp & advies in kunst & cultuur). De voorzitter van de vakjury is Marion Reulen.
Op het moment dat de jury op vrijdag 10 november de tentoonstelling binnenkwam overviel hen de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan kunstwerkjes wel een beetje. Er hangen 214 kunstwerken van evenzoveel Haarlemse kunstenaars. Al gauw ging de jury aan de slag en na een paar mooie, inhoudelijke gesprekken is er een winnaar gekozen. Wie dat is kun je te weten komen op vrijdag 17 november om 16:30 uur in het kunstcentrum.
Alle drie de juryleden hebben een eigen blik op kunst en het horen van elkaars motivatie over de favoriete kunstwerken werkte inspirerend. Hieronder kun je lezen wat de juryleden over de verschillende genomineerden gezegd hebben.
Anouk Rosenhart
Jaap Lampe heeft het werk Zonder titel van Anouk Rosenhart genomineerd en de ander juryleden zijn het met hem eens dat het een goed werk is: ‘Ik heb een persoonlijke fascinatie met steentjes, herhalingen en repetitieve patronen. Herhalingen zijn interessant en Anouk doet dit op een intrigerende manier. Er blijft iets te zien. Ze is heel consistent in haar beeldtaal. Het is top mozaïek werk dat een diepe liefde voor het materiaal laat zien. Je voelt de verbinding met het materiaal.’
Rogier Cornelisse
Jessica Belles over het werk van Rogier Je mag je best wat kwetsbaarder opstellen, Rogier. ‘Het is een leuk en expliciet werk op papier. Simpel in het materiaal gebruik. De tekst geeft aan wat we mee willen geven aan de mannen in onze omgeving. De tekening moedigt aan om jezelf kwetsbaar op te stellen. Het is belangrijk dat iemand dit zegt tegen zichzelf en tegen anderen.’
Larissa Neslo
Anne Mul betrekt politiek en maatschappijkritiek in haar kijk naar kunst. Over Together van Larissa Neslo zegt ze: ‘Het is interessant, een bord, schaal, kom vertelt een verhaal, de kleuren vertellen een verhaal, ben er benieuwd naar. Waarom is het zoals het is? De verschillende patronen hebben ook een verhaal en belangrijk is dat dit een van de weinige kunstenaars van kleur in deze ruimte is. Ook beeld het werk personen van kleur uit. Ik ben benieuwd met welke intentie dit is gemaakt.’
Ronald Ruseler
Jaap Lampe zegt over het werk In Gobi / op heilige plaats: ‘Ik ben een fan van schilderkunst én van zijn werk, vooral van grote formaten. Het is ook mooi om over dit kleine formaat te zien en er iets over te zeggen. Ronald gebruikt vette klodders verf en werkt om de hoek van het doek heen. En dan de tekst ‘heilige plaats’, dat gaat een verbinding aan met het beeld. Door het kleurgebruik is het een heel aanwezig werk. Het maakt nieuwsgierig maken naar zijn andere werk’.
Mirjam Verschoor
De jury vindt From Eden with Love een opvallend en spannend werk. Vernieuwend met digitale technieken met allerlei verstopte boodschappen, zo lijkt het tenminste. Het paard van Troje en bijbelse taferelen op de voorgrond, cruiseschepen en windmolen, paradijsvogels en fabeldieren, alles in de gaten gehouden door drones en beveiligingscamera’s. Met de loep erbij springt opeens een Disney kasteel in het oog en blijkt een aap op de achtergrond vioolmuziek te spelen. Het oogt een futuristisch Jeronimus Bosch tafereel. Vanuit de liefde voor details zien we de fascinatie voor de onuitputtelijke bron die ons allen bijna dagelijks bezighoudt – het internet-, en we zien de humor, het plezier en de liefde voor het maken van dit kunstwerk.
Emma van Drongelen
Over Subcutaneous XIII zegt Anne Mul: ‘Dit werk is interessant omdat het een verhaal vertelt en omdat een gevonden papier hergebruikt wordt voor iets nieuws. Ik wil er dichterbij komen, gedetailleerd bekijken. Het is de de combinatie van vakmanschap en illustratie, een goede tekenaar. Het werk heeft veel verschillende lagen. Simpel en tegelijkertijd complex. Het materiaal speelt mee, de ondergrond, zo’n blad uit een boek. Bijzonder is dat er een kleur in zit. Bij de titel vraag ik me wel af wat de link is met het thema liefde.’
Soek Zwamborn
Van het werk van Soek One day this boy will grow larger… zijn alle juryleden onder de indruk. Anne Mul verwoord dit: ‘Ik hou van werk dat de ruimte vult en beweegt en verhalen vertelt. Ik ben nieuwsgierig naar wat Soek wil zeggen. Iedere keer als de wind door de ruimte waait zie je iets anders. Waar kijk je naar? Het werk draait en ik zie verschillende beelden en het maakt me nieuwsgierig naar wat erachter zit. Sterk werk. Ik werd ernaar toegetrokken. Valt op maakt nieuwsgierig, het voelt als een persoonlijk werk.’
Siona Snel
Jaap Lampe valt op nog een schilderwerk. Ook natuurlijk in klein formaat want het formaat van de werken in deze tentoonstelling is maximaal 30x 30 cm. Ground frost heeft de perfecte compositie van dit specifieke werk en materiaalgebruik. Ik zie verschillende lagen en liefde voor het maakproces, heel mooi, zo klein, met veel aandacht voor detail.’
Jasmijn Tolk
Jessica Belles zegt over De kikker koningin: Deze schone foto valt op in het totaal. De foto vertelt een begin van een verhaal, spannend. Ik denk dat ze plezier heeft in haar werk. Het maakt me nieuwsgierig wat ze erbij bedenkt. Ik ben zelf moeder en dit is net zo’n lief meisje als ik thuis heb en moederliefde valt in het thema. Je kan je ook afvragen: Is het geschilderd of is het een foto?
Je kan de tentoonstelling van de Kunstlijn 2023 nog bekijken tot en met zaterdag 18 november 17:00 uur. Heb je een werk gekocht dan kun je het zaterdag komen ophalen vanaf 15:00 uur of vanaf dinsdag 21 november 11:00 uur.
Op dinsdag 21 november gaan we aan de slag met het inrichten van de volgende tentoonstelling ‘Parels van vergankelijkheid’.