fbpx

Stad van de verbeelding, Haarlem 6x anders

Hoe kun je onze mooie stad Haarlem verbeelden? De mogelijkheden lijken eindeloos, iedere kunstenaar heeft een eigen kijk op de stad.
Voor deze tentoonstelling hebben we 6 kunstenaars gekozen die Haarlem verbeelden vanuit verschillende standpunten en met verschillende technieken.
Van de drie Haarlemse kunstenaars zijn kleine olieverfpaneeltjes van Herman van Gelder, metaal prints van i-pad schilderijen van Stefan de Groot en schilderijen van Sander van Walsum te zien.
Daarnaast zijn er digitale collages te zien van Welmoed Schmidt, fotografie van Arthur Martin en steendrukken van Jeroen Hermkens.

Stad van de verbeelding, Haarlem 6x anders was te zien van 1 september t/m 22 oktober 2022.

Niet eerder lieten wij het werk van de Haarlemse kunstenaar Herman van Gelder zien. Herman schildert bijna iedere week ergens in de buitenlucht in Haarlem en omgeving. Plein Air Haarlem noemt hij deze activiteit en dat is te volgen op zijn Instagram en Facebook account. Herman doet dit hij om buiten de comfortzone van zijn atelier te treden. Hij schildert tafrelen – dat wat hij op dat moment ziet – snel, met olieverf, in de buitenlucht. Hij zegt daarover: ‘Plein Air schilderen is een beetje het kamperen van het schilderen. Je maakt het jezelf zo optimaal mogelijk naar de zin maar het wordt nooit een huiskamer. Als schilder word ik gedwongen om directe, snelle beslissingen te nemen: het onderwerp, de compositie, de vlakken snel invullen en als laatste de details aanbrengen. Er is maar een weg mogelijk anders werkt het niet’.

Wil je Herman van Gelder ontmoeten? Op zaterdag 17 september is hij om 15:00 uur in de tentoonstelling om zijn werk toe te lichten. Vraag hem alles wat je wil weten!

Ook het werk van Haarlemse multimedia kunstenaar Stefan de Groot (zie de grote foto bovenaan het artikel) toont het kunstcentrum nu voor het eerst. Stefan tekent en schildert digitaal. Vanaf 2015, met de komst van de iPad Pro en Apple Pencil, schildert hij alles op de iPad. Voor de serie LookUp Haarlem schilderde hij details van Haarlem in een realistische stijl, zo natuurgetrouw mogelijk. Hij let op structuren en details. Zijn schilderijen hebben een bijzonder perspectief. De gebouwen worden van onderaf geschilderd. “Als je omhoog kijkt in een stad, dan zie je de prachtige gebouwen en details. Alle winkelstraten zien er tegenwoordig hetzelfde uit als je op ooghoogte kijkt, maar als je omhoog kijkt dan zie je de meest uiteenlopende architectuur. Panden uit de 17e en 18e eeuw hebben veel details, die zijn al moeilijk te schilderen in een normaal perspectief. Als je omhoog kijkt in een stad, dan zie je de prachtige gebouwen en details.” Hoe hij dit doet is bijvoorbeeld te zien op het fimpje Look Up.

De vier andere deelnemers aan de tentoonstelling zijn oude bekenden van de kunstuitleen. De litho’s van Jeroen Hermkens zijn zeer geliefd en altijd uitgeleend. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is Jeroen in zijn ladekasten gedoken om te kijken welke stadsgezichten hij nog heeft. Vijf fraaie litho’s van bekende plekken, de Bavo en het Spaarne, zijn nu in de tentoonstelling te zien.   

Ook Arthur Martin is ook een bekende van Kunst Centrum Haarlem. Hij reist al jaren naar verschillende steden om ze in het vroege ochtendgloren of de late middagzon vast te leggen. Ook Haarlem heeft hij geportretteerd. Vier van zijn werken uit de serie Haarlem ’10 zijn op nu eigentijdse wijze ingelijst én opnieuw te bewonderen.

De eigentijdse schilderijen van Sander van Walsum (1957) zijn uniek wat kleurgebruik betreft en je ziet dat ze in een kunsthistorische traditie staan. Een  van zijn inspiratiebronnen is Claude Monet. Op de Haarlemse stadsgezichten van Van Walsum herken je de locaties maar het is nooit helemaal naar de werkelijkheid. Gebouwen worden weggelaten of stukjes verplaatst om een betere compositie te krijgen.

Tot slot het werk van Welmoed Schmidt (1971). Zij studeerde fotografie aan de kunstacademie in Enschede en begon eind jaren negentig te experimenteren met dubbele belichtingen. Het maken van afbeeldingen van bestaande foto’s van steden, architectuur en oriëntatiepunten is haar hoofdthema. Met behulp van meerdere lagen construeert ze een nieuwe realiteit. Je moet vaak meerdere keren kijken om erachter te komen wat er in haar afbeeldingen gebeurt. Welke plekken in Haarlem herken je in deze fotocollage?

Haarlem II, fotocollage van Welmoed Schmidt, 120 x 120 cm, foto op dibond. Te koop voor €2145. Te leen voor €25 per maand

Kom je ook kunst kijken en kiezen? Kijken mag zolang je wilt. Wil je een kunstwerk in huis? Dan kan je lid worden van de kunstuitleen. Hoe kunst lenen precies werkt, lees je hier. En je kan je ook alvast oriënteren in onze online catalogus. Met onze filteropties selecteer je gemakkelijk kunstwerken op bijvoorbeeld formaat, kleur of naam van een kunstenaar. Je bent ook van harte welkom om langs te komen. Wij helpen je graag met het maken van een keuze.