fbpx

Een duik in de wereld van het potlood

30 maart is het de internationale dag van het potlood! Speciaal voor deze dag duiken we in onze uitleen collectie en lichten we zes werken voor je uit, die allemaal iets met het potlood te maken hebben.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat alle werken in onze collectie iets met het potlood te maken hebben. Een kunstwerk begint namelijk bijna altijd met een schets op papier gemaakt met, je raad het al, een potlood.

De datum 30 maart is niet toevallig gekozen. Op deze dag in 1858 vroeg aan man met de naam Hyman Lipman patent aan voor het bekende potlood mét gum. Zijn ontwerp was een stukje hout met een vulling van grafeen, aan de achterkant afgewerkt met een stukje rubber. Zo veel is er in al die jaren dus niet aan het potlood veranderd.

Wist je trouwens dat in de voorbereiding van de eerste ruimtereizen, bepaling van het juiste schrijfgerei een belangrijk vraagstuk was? De Amerikanen staken daarom veel geld in het ontwerpen van een speciale pen die zonder zwaartekracht nog steeds werkt. In de Sovjet-Unie pakte men het anders aan, die gaven de kosmonauten een potlood mee. Helemaal geen saai instrument dus! Daarom hieronder zes werken uit onze collectie, ter ere van het potlood.

1. Klaas Gubbels

Deze tekening zonder naam van Klaas Gubbels is minimalistisch, bijna geschetst. Toch is het meest bekende thema van deze Rotterdamse kunstenaar duidelijk herkenbaar, namelijk een stilleven met tafels en stoelen. Daarnaast verwerkt Gubbels ook regelmatig koffiekannen in zijn werk. Doordat hij werk met relatief weinig onderwerpen, is zijn werk zeer herkenbaar. Ookal gebruikt Gubbels een veelvoud aan technieken en materialen zoals dus de tekening, maar ook fotografie, houtsnede en ruimtelijk werk van metaal.

2. Jaap Ploos van Amstel

In deze tekening is al een stuk meer detail verwerkt en zien we zelfs een beetje kleur. Het werk van de Bussumse kunstenaar Jaap Ploos van Amstel herken je vooral aan een ruige olieverfstreek, maar daarnaast werk hij ook met potlood en aquarel. Tot zijn thema’s behoren abstracte landschappen, vulkanen, ballonnen en vogels, zoals deze pelikanen.

3. Joke Konijn

In dit werk van Joke Konijn is de potloodtekening niet meer de enige techniek, aquarel geeft het werk kleur. Toch is het potlood wel nog heel duidelijk herkenbaar, het voorziet het werk van vormen en figuren. Deze Zaanse kunstenaar is opgegroeid in een beschermd landschap en daarom spelen flora en fauna altijd een belangrijke rol in haar werk. Met tekening, aquarel en olieverf werkt ze haar kunstwerken uit.

4. Enric Adserà Riba

Hoewel het nog goed herkenbaar is, verschuift het potlood in dit werk van Enric Adserà Riba meer naar de achtergrond. De compositie opgebouwd uit verschillende technieken voert in dit kunstwerk de boventoon. Het gebruik van eenvoudige materialen is kenmerkend voor deze in Spanje geboren, maar in Amsterdam werkzame, kunstenaar. In zijn atelier vind je een bonte verzameling van materialen en objecten, net als in dit werk, een collectie die op het eerste gezicht misschien geen betekenis heeft behalve voor de kunstenaar.

5. Terry Thompson

Bij dit werk met de titel Arcadia 2 moet je goed kijken om het potlood nog te herkennen, op deze afbeelding is het zelfs heel moeilijk te zien. De verschillende technieken die kunstenaar Terry Thompson gebruikt komen samen tot een abstract werk. Soms is het werk verhalen, dan weer associatief maar de zoektocht naar connecties komt altijd terug. Door te tekenen en schilderen creëert Thompson een emotionele wereld, voor jou om te verkennen.

6. Peter Ruting

Is het flauw van ons om dit werk op de lijst te zetten? Hoewel er geen potloodstreep aan te pas is gekomen, zover wij weten in ieder geval, speelt het potlood toch de hoofdrol in deze foto van Peter Ruting.

Alle werken in deze lijst maken deel uit van de uitleen collectie van Kunst Centrum Haarlem. Bij ons kunstuitleen leen je al kunst vanaf €9,- per maand. Zo maken wij kunst beschikbaar voor iedereen. Op deze pagina leggen wij het uitleen concept aan je uit. Of loop een keertje binnen, dan vertellen we je graag alles!

Kunst Centrum Haarlem is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur. Je vindt ons op de Gedempte Oude Gracht 117-121 in het centrum van Haarlem.