Van Joost Swarte tot Siegfried Woldhek: Strip in de kunstuitleen
Nog even en dan trappen de Stripdagen af in Haarlem. In onze uitleencollectie zijn we op zoek gegaan naar strips.
Strip in de kunstuitleen kun je op verschillende manieren interpreteren. Zo vind je in onze collectie vrij werk van striptekenaars maar ook kunstenaars die elementen uit strips en cartoons gebruiken in hun werk.
Tijdens de Stripdagen van 3 tot 12 juni kom je overal in Kunst Centrum Haarlem strips tegen. Zo vind je de collectie SF pockets van Tonio van Vugt in het Kleinste museum van Haarlem. In onze galerie zijn 23 bijzondere Rijkswachters van Studio Hamerhaai te bewonderen en te koop!. Deze Rijkswachters zijn speciaal voor deze tentoonstelling bewerkt door verschillende illustratoren. Ook in de uitleen en winkel komen strips terug dus kom zeker kijken als je in de stad bent.
Zoals je misschien wel weet is beeldverhaal een ander woord voor strip. Tijdens de hoogtijdagen van de pop-art in de jaren ’60 van de vorige eeuw, kwamen kunst en strip dichter bij elkaar dan ooit. Dit is vooral mogelijk door de grotere waardering voor grafiek in de kunstwereld in deze tijd, hierdoor steeg de waardering voor strip vanuit de kunst. De invloed van strip is bijvoorbeeld duidelijk terug te zien in het werk van pop-art kunstenaar Roy Lichtenstein.
Het is dus helemaal niet gek dat je strip tegenkomt in de kunstuitleen. Vooral niet in de stripstad zoals Haarlem. Daarom zetten we hieronder 7 keer strip in de kunstuitleen uiteen.
1. Joost Swarte
We beginnen met waarschijnlijk de bekendste naam op deze lijst, zeker voor Haarlemmers. We hebben het natuurlijk over Joost Swarte. Swarte is striptekenaar in hart en nieren en startte met tekenen aan het einde van de jaren ’60, toen hij nog industrieel design studeerde.
Na het verschijnen van zijn eerste stripboek in 1970, werkte Swarte voor het bekende Nederlandse underground magazine Tante Leny Presenteert! Daarnaast schrijft en tekent hij strips voor kinderen welke ook in de Verenigde Staten verschenen. In de jaren ’80 werd Joost Swarte internationaal bekend na zijn deelname aan het internationale stripfestival Salon International De La Bande Dessinée in Angoulême, Frankrijk. Tegenwoordig tekent hij nog regelmatig voor Vrij Nederland, het Belgische weekblad Humo en The New Yorker.
Nog twee leuke weetjes: Joost Swarte heeft de nieuwe Toneelschuur, een theater in Haarlem, mede ontworpen. In 2003 is dit bijzondere gebouw, dat een paar straten achter onze kunstuitleen ligt, in gebruik genomen. Daarnaast is Swarte ook initiatiefnemer voor de Stripdagen Haarlem, die voor het eerst plaatsvonden in 1992.
2. Gea Karhof
Waar Joost Swarte Striptekenaar is die autonoom werk maakt, is Gea Karhof een grafisch kunstenaar waarbij elementen uit strips opduiken in haar werk. In haar etsen visualiseert Karhof een wereld waarin vele culturen samengaan. Symbolen uit oude culturen staan naast pop-iconen zoals Superman en Donald Duck. Deze werken worden toffer naarmate je langer kijkt, telkens ontdek je weer iets nieuws.
“Zonder zich iets aan te trekken van chronologie of de wetten der logica vertelt Gea Karhof vanuit haar indrukken, herinneringen en elementen uit de kunstgeschiedenis een overtuigend nieuw verhaal. Liefde voor het tekenen is hierin de basis. Het schrift in al zijn vormen boeit haar en levert vooral vanuit grafisch oogpunt een spannende beeldtaal op” bron: geakarhof.nl.
3. Luc Verschuuren
Luc Verschuren is een Vlaamse striptekenaar én kunstenaar die in de pop-art traditie van de jaren ’60 van de vorige eeuw staat.
Als striptekenaar is Verschuuren vooral bekend van zijn stripreeks Kees Kruik die tussen 1983 en 2002 dagelijks in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad en het Brabants Dagblad verscheen. Daarnaast bracht hij ook verschillende stripalbums uit.
De strips van Verschuuren zijn getekend in de zogenaamte ‘klare lijn’, de tekenstijl die door Kuifje-tekenaar Hergé werd geintrodueerd en vooral door moderne striptekenaars en Nederland en Frankrijk werd overgenomen. Zijn schilderijen zijn juist herkenbaar door de duidelijke pop-art stijl.
4. Arjenne Fakkel
In haar met de hand afgedrukte houtsneden, geeft Arjenne Fakkel een kritische kijk weer op de samenleving. Haar achtergrond in zowel grafiek als illustratie is goed zichtbaar. Met herkenbare, simpele beelden die een grote herderheid vertonen, zet ze haar wereld neer. De prenten van Fakkel zijn herkenbaar door grote kleurvlakken en lijnen. Het is simpel, suggestief en humorvol.
In onze uitleen vind je vooral het oudere werk van Fakkel, de afgelopen jaren laat zij juist meer ruimte voor een serieuze ondertoon. Ze is spaarzamer met lijnen, deze wordt ingezet waar zij de expressie versterkt. De overige vormen zijn opgebouwd uit kleurvlakken. Ook werkt zij steeds meer met zwart rubber waaruit de autonome werken snijdt, in plaats van houtsneden.
Bron: arjennefakkel.nl
5. Wouter Stips
Met Wouter Stips zijn we aanbeland bij een volgende duizendpoot op deze lijst. Stips is naast beeldend kunstenaar en striptekenaar ook programmamaker, theatermaker, schrijver en regisseur.
Zijn diverse carrière begon Wouter Stips als kunstenaar. Als kind was hij al bezig met schilderen en na zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie experimenteerde hij met verschillende vormen van toegepaste kunst. Ook publiceerde Stips verschillende boeken en comics. Tussen 1980 en 1995 was hij vooral actief in de televisiewereld.
Inmiddels is Stips weer terug bij zijn basis in de kunstwereld en exposeert nog steeds graag in binnen- en buitenland.
6. Bram Reijnders
Het werk van Bram Reijnders staat in dit lijstje in de lijn van de eerder besproken Gea Karhof. Reijnders is zelf geen striptekenaar maar stripfiguren nemen wel een belangrijkste plek in zijn werk in.
In zijn werk probeert Bram Reijnders de visuele, emotionele en filosofische prikkels die hij in de wereld tegenkomt te verwerken. Of in zijn eigen woorden; hij ademt impressies van onze tijd in en ademt deze uit als een esthetische manifestatie in zijn kunst.
In onze uitleencollectie vind je vooral werken uit Reijnders’ serie waarin cartoons centraal staan. In zijn fantasievolle werk brengt de kunstenaar fictie en het echte leven samen. Figuren uit strips en tekenfilms komen in dit werk geregeld terug.
7. Siegfried Woldhek
De laatste plek op deze lijst is voor Siegfried Woldhek. Woldhek is een tekenaar en portrettist die bekend is door een tekenvorm die vaak geassocieerd wordt met de strip, namelijk de karakatuur.
Woldhek is bekend van de vele psychologische portretten die hij sinds 1976 tekent voor onder andere Vrij Nederland, NRC en de New York Review of Books. Zijn werk werd dikwijls geëxposeerd en in verschillende bundels gepubliceerd. Zijn werk is terug te vinden in verschillende museale en kunstuitleen collecties. In 2011 ontvang Siegfried Woldhek de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van 2011.
Bron: woldhek.nl.
Zo haal ook jij makkelijk kunst in huis
Ben jij na dit artikel helemaal enthousiast geworden en wil je graag een door strip geïnspireerd kunstwerk in huis halen? Met onze kunstuitleen is dat super gemakkelijk.
Kies alvast jouw werk uit in onze kunst catalogus en reserveer het meteen. Zodra het werk voor je klaarstaat ontvang je bericht en kun je het ophalen. Ben je nog geen lid, dan kun je dat op elk moment worden. Inschrijven doe je in onze kunstuitleen en duurt ongeveer een kwartiertje. Daarna kun je het werk direct mee naar huis nemen en kan het genieten beginnen!
Wil je meer lezen over het lenen van kunst in onze kunstuitleen? Hier lees je hoe kunst lenen werkt in 6 simpele stappen.