fbpx

Wist je al dat kunst lenen hartstikke duurzaam is?

Kunst kan verrijken, inspireren en uitdagen. Alleen niet iedereen heeft de middelen of het vertrouwen om kunstwerken te kopen. Gelukkig biedt kunst lenen bij Kunst Centrum Haarlem een fantastische mogelijkheid om kunst te ontdekken en ervan te genieten zonder een hoge investering.

Maar hoe kies je het juiste kunstwerk dat past bij jouw smaak en interieur? En hoe zorg je ervoor dat het kunstwerk in goede staat blijft tijdens de huurperiode? In deze artikelenserie verkennen we alle aspecten van kunst lenen bij Kunst Centrum Haarlem én ook hoe de kunstuitleen te werk gaat.

Deze keer gaan we in op de stelling dat kunst lenen duurzaam is.

Wat is duurzaamheid precies?

Duurzaamheid is een begrip dat je tegenwoordig vaak hoort. Bijna elk bedrijf pronkt graag met het begrip. Maar wat betekent het precies?

Duurzaamheid is het streven naar een gezonde balans tussen mens, milieu en economie. Dit zodat toekomstige generaties ook in hun behoeften kunnen voorzien. Het richt zich dus op zaken als het voorkomen van (niet natuurlijke) klimaatverandering en vervuiling van de planeet, maar niet exclusief. Ook het creëren en in stand houden van sociale systemen en rechtvaardigheid is er onderdeel van.

Het is een langetermijnbenadering gericht op het waarborgen van een levensvatbare én welvarende toekomst voor alle levende wezens. Een hele mond vol, maar hoe ziet dat er nu precies uit? Met enkele voorbeelden uit onze praktijk laten we het je zien hoe duurzaamheid bij onze kunstuitleen er uitziet.

1. Lange levensduur

Als iets lang aan de muur hangt, dan zie je het uiteindelijk niet meer. Zo is het ook met kunstwerken. Een gekocht kunstwerk hangt een tijd op één plek, maar uiteindelijk wordt het verplaatst. Soms belanden werken na verloop van tijd op zolder of in een opslag. Dat is natuurlijk de keuze van de eigenaar, maar het is ook best een beetje zonde! Een werk van de kunstuitleen hangt een aantal maanden of jaren bij iemand thuis. Als de lener erop uitgekeken is, komt het terug in de uitleen. Daarna kan iemand anders ervan genieten, opnieuw en opnieuw. Zo wordt er uiteindelijk veel langer genoten van hetzelfde kunstwerk. Dit minimaliseert de productiebehoefte van nieuwe werken, puur om aan vraag te voldoen, en het scheelt stapels ongebruikte kunstwerken op zolders.

Misschien denk je nu, maar bepaalde kunstwerken raken uiteindelijk toch uit de mode? Het zal je verbazen dat zelfs de oudste werken uit onze collectie nog steeds worden uitgeleend. Soms is een werk inderdaad een tijdje iets minder gewild, maar uiteindelijk komt er toch weer een lener voor. Smaak in kunst is soms zo onvoorspelbaar. En dat is prima!

2. Meer mensen kunnen genieten van kunst

Het kopen van een kunstwerk is een investering. Afhankelijk van de grootte van het werk, het materiaal en het aantal uur dat de kunstenaar eraan werkte, kan de prijs van een kunstwerk behoorlijk oplopen. Kunst kopen is daarom niet voor iedereen toegankelijk.

De kunstuitleen maakt kunst betaalbaar voor een groter publiek. Met een kleine, maandelijkse bijdrage kun jij genieten van een écht kunstwerk in je huis. Door deze lage financiële drempel, is het ook verleidelijker om vaker te wisselen van werk. Op deze manier kun je echt je eigen smaak ontdekken.

Kunst lenen kan al vanaf €9 per maand, een kleine investering om van echte kunst te genieten dus! Lees meer hierover.

3. Lenen is circulair

Wanneer een werk terugkomt naar onze kunstuitleen, wordt het onderhouden. Wij maken het werk schoon, controleren het op beschadigingen en herstellen die eventueel. Hierna is een kunstwerk klaar om opnieuw geleend te worden. Deze manier van werken wordt circulair genoemd en draagt bij aan het maximaliseren van het gebruik van bestaande middelen, in dit geval kunst.

Een circulair systeem neemt afstand van de ‘neem-produceer-gebruik-werp weg’ benadering, waar veel van ons de afgelopen decennia aan gewend raakten. Er is veel aandacht voor het behouden van de waarde van het voorwerp, zodat het dus langer meegaat.

Doordat kunstwerken langer meegaan, is er ook minder behoefte om steeds werk bij dezelfde kunstenaars te kopen. Er is juist meer budget om de collectie meer divers te maken met werk van andere, nieuwe kunstenaars. Zo is er voor iedereen wel iets te vinden!

4. Stimuleren van de lokale kunstgemeenschap

De beste manier om kunstenaars te steunen, is door te consumeren. Ga naar het theater, koop een boek of leen kunst. Met de opbrengsten van de kunstuitleen, kopen wij weer werk van Haarlemse en Nederlandse kunstenaars. Zo steunen ook wij de kunst.

Hoe dit precies werkt, leggen we uit in het volgende artikel in deze serie. Dit is binnenkort te lezen.

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 2 à 3 weken een update in je inbox.

Niet perfect

Natuurlijk zijn wij enorm blij met de stappen die wij als Kunst Centrum Haarlem maken op het gebied van duurzaamheid, maar ook wij zijn niet onfeilbaar. Zo valt er nog iets te winnen in ons verbruik van plastic en andere single-use materialen. Om maar iets te noemen.

Duurzaamheid is een proces, en elke stap die je neemt telt daarin!

De kunst van het lenen

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel inzicht gekregen in weer een ander aspect van de kunstuitleen. Benieuwd naar meer artikelen uit deze serie? Bekijk ze hier:

> Hoe ga je het beste met je kunstwerk om?
> Hoe kies je kunst voor thuis?
> Schilderijen voor thuis
> Ontdek de kunstuitleen
> Kunstfotografie voor in je huis
> Samenwerking kunstenaar met kunstuitleen

Heb je andere vragen? Bel naar Kunst Centrum Haarlem via 023-5327895 of stuur je bericht naar info@kunstcentrum-haarlem.nl.